Porsche 911 by Singer & Williams

U ovom trenutku, malo je ekskluzivnijih automobila na svijetu od ovog Porschea 911 iz 1990. godine koji je bukvalno ispočetka napravio Singer u saradnji sa Williamsom

Američka firma Singer je poznata po svojim kreacijama i prepravkama Porschea 911 starijih generacija. Glavna ideja je da se pronađe stari donor auto, sa koga se praktično sve skida tako da ostane prepoznatljiv samo po broju šasije.

Nakon toga se stavljaju novi delovi, uključujući motor pa i sve moguće elektronske sisteme bezbjednosti.

Praktično sve što može da se stavi na auto od modernih elemenata u smislu konstrukcije i tehnologije ugrađuje se ali tako da auto zadrži svoj izvorni oblik i estetiku.

Ovaj put, Singer je otišao još dalje, pa je uz pomoć vrhunskih dizajnera i firme Williams Advanced Engineering napravio još više modifikacija na Porscheu 911.

Auto pokreće redni šestak zapremine 4,0 litre sa četiri ventila po cilindru. Konstruisao ga je Williams i to u saradnji sa Hansom Mezgerom, čuvenim inženjerom Porschea.

Motor razvija čak 500 konjskih snaga, ponavljamo, bez turba! Na automobilu su urađena brojna aerodinamička poboljšanja; čak i zadnja svjetla imaju otvor za strujanje vazduha!

Komponente karoserije za auto su napravljene od egzotičnih materijala kao što su magnezijum, titanijum i ugljena vlakna. Rezultat svega toga je nevjerovatno mala masa automobila od svega 990 kilograma!

BBS točkovi su prečnika 18 inča sa Michelin Pilot Sport Cup 2 gumama a tu su i Brembo kočnice. Šestostepeni mjenjač je napravljen od magnezijuma.

Za razliku od ostalih Singera, ovaj će u 75 primjeraka biti pravljen u Williamsovim radionicama u Velikoj Britaniji.

Uslovno rečeno pravljen, jer će biti potrebno pronaći i 75 donor automobila, sa autentičnim brojevima šasije i godinom proizvodnje iz epohe kojoj pripadaju.

Konkretno, radi se o modelima iz 1990. godine. Cijene još uvijek nisu objavljene. S obzirom da “standardni” Singeri koštaju oko pola miliona evra, nije nemoguće da ovaj košta oko million evra.

(NN/magazinauto.com)


Komentariši