Mazda RT-24P sa šampionskim karakterom

Mazda je predstavila i svoj trkački automobil, RT-24P.

Mazda 6 nije jedino vozilo sa turbo punjačem japanskog proizvođača koje je predstavljeno na sajmu automobila u Los Anđelesu. Pored njega, ova kompanija je predstavila i finalnu verziju znatno unaprijeđenog modela za trke, prototip koji nosi oznaku RT-24P. Ovaj automobil će učestvovati na IMSA WeatherTech šampionatu sportskih automobila u narednoj sezoni.

Mazda je ovaj ažurirani model testirala nekoliko mjeseci na stazama kao što su Hokenhajm i Donigton Park. Na sajmu u Los Anđelesu je premijerno predstavljen model u crvenoj kristal boji. Još uvijek je rano da nagađamo da li RT-24P ima šanse da pobeđuje na trkama, ali će sasvim sigurno on biti jedan od najljepših automobila na stazi. Karoseriju karakterišu oštre linije koje će doprineti boljem strujanju vazduha oko automobila, te ovo vozilo izgleda brzo čak i kada stoji u mjestu. Masivni difuzori na prednjem i zadnjem dijelu automobila odaju utisak da je Mazda spremna za takmičenje i za nove pobjede.

Tim Mazde će sljedeće sezone činiti sve sami asovi, kao što su Džonatan Bomarito, Tristan Njunjez, Spenser Pinjot, Rene Rast, Oliver Džarvis i Heri Tinknel. To i činjenica da je ovaj automobil izgleda opako, kao i istorija Joest Racing tima (trenutno se takmiči pod imenom Mazda team Joest) u kojoj je 16 puta pobjeđivao na trci 24 sata Le Mana i 10 puta na trci 12 sati Sebringa ukazuju na to da će Mazda svakako predstavljati opasnu konkurenciju drugim timovima.

Mazda je povukla svoj automobil RT-24P sa poslednje tri trke prošle sezone zbog partnerstva sa stručnjacima iz tima Joest Racing i šanse da se automobil još više unaprijedi. Ažurirani model ima istu šasiju i kokpit, ali je pretrpio brojne druge modifikacije, uključujući i restilizovanje „repa“ automobila. Ovaj novi model će svoje prvo zvanično takmičenje imati na trci Rolex 24 sata Dejtona u januaru.

(vrelegume.rs)


Komentariši