Kia HabaNiro ljući od papričice

Kia Motors je nedavno na salonu u Njujorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila, koja izgleda vrlo atraktivno. I pikantno. Koncept HabaNiro je potpuno električno vozilo s pogonom na 4 točka, koji isključivo na struju prelazi nešto više od 480 kilometara.

Radi se o vozilu s 4 sedišta, koje je namenjeno 5. (najvišem) stepenu autonomne vožnje, s vratima koja se podižu i naprednijom tehnologijom od one koju su imali astronauti kada su sleteli na Mesec.

Ali to nije nikakav superauto iz mašte, koji verovatno nikada neće biti napravljen, nego uvid u budućnost mobilnosti.

Kia Habaniro Concept

HabaNiro je kompaktni krosover isključivo zbog postojeće automobilske terminologije. Ali ga ne možemo jednostavno definisati. To je ustvari potpuno električno i svestrano vozilo (Everything Car oz. ECEV) – vozilo za svakodnevnu upotrebu, krosover, sportski terenac, radni prostor s vrhunskom tehnologijom i vozilo za avanture.

Putnici u HabaNiru moći će udobno putovati zahvaljujući savremenom sistemu ventilacije (PVS – Perimeter Ventilation System), koji gotovo nečujno u obliku vazdušne zavese dovodi u kabinu hladan ili topao vazduh.

Kada je uključen HabaNirov peti stepen autonomne vožnje, upravljački obruč i instrument tabla se pomeraju unutra kako bi vozač i suvozač dobili više prostora. Upotreba medija ili druga zabava, kao npr. gledanje filmova tokom duge vožnje na autoputu može se projektovati na velikom displeju preko celog vetrobranskog stakla.

Iako neki možda smatraju kako koncept HabaNiro neće nikada zaživeti  Kia je u poslednjih 18 meseci na tržištu lansirala modele Stinger i Telluride, koji su takođe nastali kao plod mašte.

Komentari


Komentariši